לוגו מוזיאון אנו - מוזיאון העם היהודי

הרשמה ולו"ז

אוקטובר 2023
פתיחת ההרשמה לתוכנית "סיפור משפחתי" תשפ"ד
שלב ראשון

נובמבר-דצמבר 2023

הכשרות מחנכים והעברת מערכי התוכן לתלמידים

שלב שני

ינואר-פברואר 2024

תהליך העבודה על היצירות, בליווי פרטני של צוות המוזיאון.

שלב שלישי

8 במרץ 2024

השלמת תהליך העבודה והעלאת העבודות לאתר התוכנית. כל מוסד חינוכי יגיש שלוש מן העבודות הטובות ביותר שנוצרו בו.

שלב רביעי

אפריל 2024

הכרזה על הזוכים בתחרות

אירוע הסיום של "סיפור משפחתי" תשפ"ד, בהשתתפות הזוכים מישראל ומהתפוצות, מורים, בני משפחה ומכובדים נוספים. האירוע ייערך באנו – מוזיאון העם היהודי.
6 ביוני 2024

תקנון

בית הספר הבינלאומי ע"ש קורת ללימודי העם היהודי

בית הספר הבינלאומי על שם קורת ללימודי העם היהודי הוא המסגרת החינוכית של אנו – מוזיאון העם היהודי. בית הספר הוקם בנובמבר 2006 ביוזמתה ובתמיכתה של קרן נדב. מטרתו היא לחנך לשייכות מושכלת ופעילה לעם היהודי, ולהוות בית ישראלי ועולמי לקהילות לומדות המשלב ידע, חוויה ומעשה.

לצורך זה שוקד בית הספר על:

  • פיתוח התוכן החינוכי לקבוצות מאורגנות מהארץ והעולם המגיעות לבקר במוזיאון.
  • עריכת השתלמויות וימי עיון לאנשי חינוך ומנהיגות חינוכית במוזיאון ומחוצה לו.
  • פעילויות לקהל הרחב – משפחות ויחידים – המבקר במוזיאון העם היהודי.
  • פיתוח תוכן חינוכי ליישום מחוץ למוזיאון, במסגרות חינוך פורמלי ובלתי פורמלי בישראל ובעולם.

 

הנחיות למשתתפים ולמשתתפות בתחרות

"סיפור משפחתי" היא תוכנית חינוכית שנתית המיועדת לתלמידים ותלמידות בגילים 9–14 (כיתות ה'–ח') הלומדים בבתי ספר יהודיים. התוכנית מזמינה את התלמידים לחקור את הסיפור המשפחתי שלהם, לתת לו ביטוי אמנותי ולהפוך את עבודת השורשים שלהם למוצג מוזיאוני. בכך היא מאפשרת לתלמידים לחקור ולגלות את המרכיב היהודי בזהותם, להכיר בני משפחה המתגוררים בישראל ובעולם, לגלות סיפורים שעוברים במשפחה לאורך דורות, להתחבר לשורשים שלהם ולהרחיב את מעגלי השייכות למשפחתם ולעם היהודי.

לתוכנית חמישה חלקים: הרשמה, פעילות חינוכית, תחרות יצירות מקומית, תחרות יצירות בינלאומית ומפגש סיום בינלאומי באנו – מוזיאון העם היהודי.

1. הרשמה

בתי ספר המעוניינים לקחת חלק בתחרות יירשמו אליה באמצעות אתר "סיפור משפחתי", השוכן באתר האינטרנט של המוזיאון (ניתן למצוא את הדף הרלבנטי באזור המיועד למחנכים). לשם הרשמה לתחרות יש לספק פרטים על המוסד המשתתף ועל מספר החניכים, וכן את פרטי איש/אשת הקשר אשר יפעילו את התוכנית בבית הספר. ההרשמה כרוכה בתשלום בסך 150$.

לצד זאת אנחנו ממליצים להירשם גם להכשרות מחנכים, המיועדות למחנכים ולמחנכות שיובילו את התוכנית בכיתותיהם. את ההכשרות יערוך צוות בית הספר הבינלאומי ללימודי העם היהודי.

לאחר מילוי הטופס האינטרנטי, צוות המוזיאון ייצור קשר עם כל נציג.ת בית ספר.

2. פעילות חינוכית

משתתפי התחרות יעברו מערך של שיעורים שנבנה במיוחד עבור התוכנית. במסגרת זו יתוודעו למונחים בסיסיים מעולם העמיות היהודית, ילמדו לאסוף מידע, ליצור עץ משפחה, לערוך ראיונות עם בני משפחה ולהכין עבודת חקר ואלבום שורשים על תולדות המשפחה. נוסף לכך ייחשפו המשתתפים לאוכל, לחפץ ולצילום כאמצעי להעברת סיפור אישי, משפחתי וקהילתי, ויבחנו את יחסם האישי לכל אלה. תהליך חינוכי זה יוביל את המשתתפים ליצירת אמנות אשר תיתן ביטוי אמנותי לתהליך המחקר שערכו.

3. תערוכת יצירות מקומית

ברמה המקומית, אירוע השיא של התוכנית יהיה תערוכת יצירות שתיערך בכל אחד מבתי הספר המשתתפים, ובה יוצגו יצירות האמנות ואלבומי השורשים שהכינו התלמידים כחלק מתהליך המחקר. מבין היצירות המוצגות ייבחרו שתי היצירות הטובות ביותר – בין אם באמצעות ועדת שיפוט או בהצבעה. שתי היצירות האלה יוגשו לתחרות הבינלאומית באמצעות אתר האינטרנט של התוכנית.

אנחנו ממליצים להזמין את הקהילה המקומית עצמה לאירוע פתיחת התערוכה בבית הספר, ולהנחות את התלמידים היוצרים להסביר לקהל הרחב על יצירותיהם. במקרה כזה, ניתן לאפשר גם לנציגי הקהילה עצמם (או לוועדת שיפוט שימנה בית הספר, כאמור) לבחור את שתי היצירות אשר יוגשו לתחרות הלאומית כדי לייצג את בית הספר.

בזמן ההגשה, יש לצרף לכל יצירה הסבר עליה וכן סרטון קצר שבו יציגו התלמיד.ה את "דבר היוצר.ת".

4. תחרות בינלאומית

היצירות שיוגשו לתחרות הבינלאומית באמצעות אתר האינטרנט של התוכנית (עד שתי יצירות לכל בית ספר) ייבחנו בידי ועדות שיפוט מטעם המוזיאון. השופטים בוועדות השיפוט מגיעים מעולמות תוכן מגוונים – אנשי חינוך ותוכן בתחום העמיות היהודית, אוצרים מצוות האוצרות של המוזיאון, נציגי משרד החינוך, הסוכנות היהודית, אוניברסיטת תל אביב וההסתדרות הציונית העולמית, וכן אמנים מישראל ומרחבי העולם.

היצירות ייבחנו לפי הקריטריונים הבאים:

  • עמיות יהודית. על הסיפור שהתלמיד.ה בחרו להמחיש ביצירה להתייחס לפחות למרכיב אחד מעמודי התווך של תפישת ה"עמיות היהודית": זיכרון משותף, ערכים יהודיים, זיקה רבת פנים לישראל, שפה עברית ולשונות יהודיות, עולם היצירה היהודי, אורח חיים יהודי.
  • תהליך המחקר. איכותו ועומקו של תהליך איסוף המידע והמחקר על תולדות המשפחה שערכו התלמיד.ה, וכולל יצירת עץ משפחה, יצירת סמל משפחה, איסוף מידע, עריכת ראיונות ויצירת עבודה או אלבום שורשים.
  • אסתטיות. ככל מוצג מוזיאוני, על היצירה להצטיין מבחינה אסתטית ולעורר בצופה ובמבקר במוזיאון עניין, סקרנות ורצון ללמוד אותה ועל אודותיה. לצורך זה ייבחן השימוש שעשו התלמיד.ה בשפה אמנותית ברמה ראויה.
  • יצירתיות. על היצירה להציג את הסיפור האישי, המשפחתי או הקהילתי של היוצר.ת בצורה מקורית ובעלת משמעות. לצורך זה יש להשתמש באמצעים אמנותיים ובמוטיבים מגוונים, אשר יעוררו סקרנות ויעודדו בחינה של הסיפור המוצג.
  • דבר היוצר.ת. פנייה אישית אשר תשלים את התמונה ותסייע להבנת היצירה ועולמם הפנימי של היוצר.ת.

 

5. מפגש סיום בינלאומי באנו – מוזיאון העם היהודי

התלמידים שיצירותיהם זכו בתחרות יוזמנו להשתתף במפגש בינלאומי מיוחד שייערך באנו – מוזיאון העם היהודי בהשתתפות כל הזוכים והזוכות מרחבי העולם. אלה ישתתפו גם במסע משותף ברחבי הארץ וביום פעילות חווייתי במוזיאון, ששיאו יהיה טקס הענקת התעודות והפרסים לזוכים.

הרשמה לתכנית

תוכנית "סיפור משפחתי" היא תחרות שנתית בינלאומית של עבודות שורשים, המיועדת לבני ובנות 9–14 (כיתות ה'–ח'). היצירות הזוכות בתחרות הבינלאומית מוצגות באנו – מוזיאון העם היהודי ומזכות את היוצר או היוצרת בטיסה לישראל, במקרה הצורך, בהשתתפות במפגש בינלאומי ובמסע מיוחד המשותף לזוכים מישראל ומן התפוצות.

מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם

*שדות חובה

מדינות המשתתפות בתכנית